What Happened, Miss Simone?


Aparent vara nu e timp de văzut și analizat filme, mai ales dacă iau în considerare faptul că ultima postare a fost în mai :). M-am decis să revin de dragul filmelor și a ceea ce mă fac să trăiesc, să simt, să anticipez.

Astăzi vă povestesc despre un documentar, What Happened, Miss Simone?, un documentar despre cum pot alții să ia decizii în locul altora, despre cum să fii participant activ în propria-ți viață însă în același timp să nu deții controlul, să mergi încotro te îndreptă ceilalți fără să ai răgaz să te gândești dacă e ce vrei sau nu.

Nina Simone, cântăreața despre a cărei viață povestește documentarul, își dorește să reușească. Așa cum este prezentată în documentar, mereu intervine ceva sau cineva care să îi valorizeze cât mai bine talentul, care știe mai bine decât ea cum ar trebui să facă sau cum ar trebui să fie. Rezultatul însă nu este cel așteptat, ci o persoană care se revoltă la un moment dat, care în încercarea disperată de a prelua controlul propriei vieți face alegeri proaste, haotice și care influențează negativ persoane importante din viața sa.

M-a impresionat documentarul acesta prin comparație cu societatea actuală, cu viețile noastre, ale tuturor, care într-un fel sau altul alergăm după fericire, sau ieșim în întâmpinarea ei sau pur și simplu ne dorim să fim fericiți și căutăm mijloace prin care să ajungem la ea. Pentru Nina Simone, muzica, lucrul pentru care a fost apreciată și iubită, nu a însemnat fericirea supremă, ci modalitatea de a se întreține, de a putea supraviețui. Lupta pentru drepturile omului o face să reînvie și să dea toată energia unei cauze în care crede cu adevărat și care îi aduce fericirea de care are nevoie.

Când și cum ceea ce facem pentru că ne face fericiți devine job și atât sau necesitate și atât sau mai mult, o altă piedică în calea găsirii fericirii?
 
Muzica, filmările din timpul concertelor, interviurile cu oamenii importanți din viața ei - prieteni, soț, fiica - dau multă autenticitate documentarului și deși pe alocuri ar putea părea că Nina Simone este pusă într-o lumină proastă, nu i se anulează nicio clipă meritele de artist genial al jazzului. 

Nu vă spun mai multe, vă las să îl descoperiți. Iar dacă o să vă placă, vă mai recomand un documentar despre un artist foarte puțin cunoscut: Searching for Sugar Man.

Până data viitoare, spor la vizionat și gustat filme! :)
Ana

Comentarii